Lussekatter – nauka języka od kuchni

Języka norweskiego możesz uczyć się wszędzie. W kuchni także. Wystarczy, że zapoznasz się z najczęstszymi wyrażeniami używanymi w przepisach i bez problemu poradzisz sobie z przygo­towaniem tradycyjnych, skandynawskich potraw.

Uppsala, 1939

Na stronie NRK znajdziesz wiele ciekawych przepisów, które publikowane są zgodnie z tym, co o aktualnej porze roku, pojawia się na norweskich stołach.

Możesz wypróbować prosty przepis na popularne w całej Skandynawii bułki tzw. lussekatter. Zwykle podaje się do nich słodki gløgg, który w okolicach świąt dostępny jest w każdym sklepie spożywczym.

Lussekatter zarówno w Szwecji, jak i w Norwegii wypieka się w dzień św. Łucji, czyli 13 grudnia.

Przepis

Zaczerpnięty z NRK Mat.

Ingredienser

Deigen:
150 g smør
5 dl h-melk
50 g gjær
1 g safran
150 g sukker
1/2 ts salt
2 ts kardemomme
13 dl hvetemel

Pensling og pynt:
1 stk egg
1 dl rosiner

Slik gjør du:

Smelt smøret og tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.

Rør i sukker, salt, kardemomme, safran og mel til deigen er passe fast. I stedet for safran, kan du bruke en halv teskje gurkemeie. Det gir samme farge, men lite smak.

La deigen heve under plast på et lunt sted til dobbel størrelse.

Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Form ulike lussekatter. Legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate og la dem heve under plast på et lunt sted i cirka 15 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og pynt med rosiner.

Stek lussekattene i 5-8 minutter ved 255 grader.

La dem avkjøles litt, men server dem gjerne mens de er lunkne!

Tips:

For å få den riktige smaken og den gule fargen bruker safran i deigen. En billigere variant som også gir deg den fine, gule fargen er gurkemeie. Men smaken på gurkemeie er ikke veldig god, så et godt tips er at du tilsetter litt kardemomme i tillegg.

Ciekawe wyrażenia

å smelte smøret – roztopić masło
å smuldre gjæren – pokruszyć drożdże
å røre ut, å blande – wymieszać, połączyć
å heve under plast – wyrastać pod folią
å strø litt – przyprószyć
å elte deigen – ugnieść ciasto
å trille – rolować
å sammenvispe egg – roztrzepać jajko
lunken – letni (lekko ciepły)

Mamy też opcję dla tych, którzy tym razem nie mają ochoty na samodzielne tłumaczenia, ale równie bardzo pragną poczuć skandynawski klimat w swojej kuchni. Znana wszystkim Ikea już o tym pomyślała:

Bułeczki szafranowe – lussekatter

Czy chcecie więcej skandynawskich przepisów?