50 norweskich wyrażeń z przepisów kulinarnych

Popularne wyrażenia oraz kilka językowych wskazówek, które sprawią, że gotowanie z norweskich książek będzie łatwiejsze.

Gotowanie w lesie

Wiemy, że na początku nauki języka trudno przekonać się do gotowania z książek napisanych po norwesku. Pierwszym wyzwaniem jest nauka nazw produktów i składników do gotowania. Pojedyncze rzeczowniki możesz na szczęście znaleźć w dobrym słowniku lub Wikipedii. Przyda Ci się również rozumienie odmiany rzeczownika.

Jeśli nie jesteś kucharzem, to wyrażenia związane z gotowaniem mogą być na początku trudne. Tu potrzebna jest minimalna znajomość gramatyki (np. trybu rozkazującego, strony biernej), żeby prawidłowo zrozumieć sens. Za to większość wyrażeń jest powtarzalna. Po przeczytaniu kilku przepisów, w każdym kolejnym zauważysz podobne zwroty.

Poniżej znajdziesz 50 wyrażeń, które często spotkasz w przepisach kulinarnych. Postaraj się je zapamiętać, a następnie zrób test.

Przygotowanie

vask og tørk salatbladene
umyj i wysusz liście sałaty
skyll godt
wypłucz dobrze
fjern steinene
usuń pestki
rens rekene
wyczyść krewetki
bløtlegg bønnene
namocz fasolę
finsnitt kålen
potnij drobno kapustę
finhakk løken og hvitløken
posiekaj cebulę i czosnek
kutt gulrøttene
pokrój marchewki
skjær tynne skiver av betene
potnij buraki na cienkie plastry
skvis saften av sitronen
wyciśnij sok z cytryny
skrell ananasen
obierz ananasa ze skórki
del den i mindre biter
podziel na mniejsze kawałki
spre skivene utover et stekebrett
rozłóż plasterki na blaszce
bland alt sammen i en blender
wymieszaj wszystko w blenderze
bland / rør det godt
wymieszaj dobrze
visp eggene
ubij jajka
ha ingrediensene i en bolle
włóż składniki do miski
legg bitene over i en bolle
przełóż kawałki do miski
hell vannet i en kjele
nalej wody do garnka
beregn ca. 250 g tørre nøtter per liter vann
odmierz ok. 250 g suchych orzechów na litr wody

Gotowanie

ha det i en kjele / i ei gryte
włóż to do garnka
ha i timian
dodaj tymianek
dryss litt kanel over
posyp trochę cynamonem
smak til med salt
dosól do smaku
tilsett kryddene
dodaj przyprawy
smelt smøret
roztop masło
varm oljen i ei stor gryte
rozgrzej olej w dużym garnku
hell over litt olivenolje
nalej trochę oliwy
hell på kraft
wlej bulion
spe på med litt vann for tynnere konsistens
rozcieńcz odrobiną wody dla rzadszej konsystencji
kok det mørt
gotuj aż zmięknie
surr det blankt i olje
zeszklij (podsmaż) na oleju
stek det på alle sider
smaż na wszystkich stronach
stek fisken i en stekepanne
smaż rybę na patelni
damp kålen på damprist
ugotuj kapustę na parze
sett på lokk
załóż pokrywkę
rør rundt av og til
zamieszaj od czasu do czasu
kok opp og skru ned varmen
zagotuj i zmniejsz ciepło (ogień)
skru av varmen
wyłącz ciepło (ogień)

Pieczenie

form små kaker
uformuj małe ciastka
oppvarm stekeovnen til 200℃
rozgrzej piekarnik do 200 stopni
hell sjokoladen i silikonformer
wlej czekoladę do silikonowych foremek
legg den i en form
włóż do foremki
bruk steketermometer
użyj termometru
bakes ved 180℃ i ca. 30 minutter
piecze się w 180 stopniach przez ok. 30 minut
ta formen ut av ovnen
wyciągnij foremkę z piekarnika

Przechowywanie

hold det kjølig
trzymaj to schłodzone
oppbevares mellom 0 og 4 grader
przechowuje się między 0 a 4 stopniach
oppbevar det i kjøleskapet
przechowuj to w lodówce
la den ligge 3 timer i fryseren
zostaw na 3 godziny w zamrażarce

Ćwiczenie

Na środku zobaczysz wyrażenie po polsku. Wybierz prawidłowe tłumaczenie po norwesku.


W księgarniach jest mnóstwo dobrze wydanych książek kucharskich po norwesku. Trudniej znaleźć te z typowo norweską kuchnią, bo jak wiadomo, dzisiaj wszyscy gotują wszystko.

Jedną z ciekawszych norweskich książek jest Maaemo. Nazwa tej książki, jak i znanej restauracji, znaczy w staronordyckim “Matka Ziemia”. Być może to dobry pomysł na drogi prezent dla kucharzy albo osób zafascynowanych kuchnią na najwyższym poziomie.

Norweskie przepisy znajdziesz na Norsk tradisjonsmat. Jest to strona poświęcona norweskiej tradycji, którą redaguje Norges Bygdekvinnelag.

Więcej przepisów znajdziesz na NRK Mat, Matprat oraz wielu blogach, np.: Julies matblogg.

Może masz jakiś ulubiony norweski blog kulinarny? Jesteśmy bardzo ciekawi, gdzie szukasz inspiracji.